加入我的最愛  |   設定為首頁  |   圖片上載  論壇音樂模式    非音樂模式   

I-See 論壇

I-See 論壇 註冊 登錄 會員 勳章中心 MSN宣傳系統 虛擬形象 音樂盒中心 隨機圖片中心 Flash 遊戲 會員相冊 新手手冊 娛樂設施 幫助 簡體中文 界面風格

發新回覆
發新主題 發新投票
標題: ()已解決()初中數學題
載入中 ...
bobo-
高級會員

會員編號 151855
精華 0
積分 1624
帖子 739
威望 0 點
I-See幣 13286 錢
GAME幣 181 個
MSN宣傳 0 次
性別  女
配偶 未婚
閱讀權限 60
註冊 2006-4-13
註冊天數 6600
狀態 離線
  只顯示 bobo- 的帖子

QUOTE:
原帖由 θαβ 於 2007-4-20 06:12 PM 發表

一早試左T_T""

咁你5問下先生?
我之後番去問MISS,佢都話系SIMPLER左佢WO@@

I-See Forum @ All rights reserved.
頂部
kwanchikit
初生嬰兒

會員編號 84956
精華 0
積分 340
帖子 17
威望 0 點
I-See幣 10945 錢
GAME幣 100 個
MSN宣傳 0 次
性別  男
配偶 未婚
閱讀權限 40
註冊 2005-12-10
註冊天數 6724
狀態 離線
  只顯示 kwanchikit 的帖子
上面o既方法幾特別但我未睇哂,
其實上面個方法太煩....
我讀緊大學,
首先x唔=-1,
全條識乘x+1的3次方,
                (x+1)^2+(x+1)+1=10(x+1)^3
10(x+1)^3-(x+1)^2-(x+1)-1=0
設y=x+1(方面自己睇,唔黎成日x+1咁煩),
                      10y^3-y^2-y-1=0
e條係3次方程,
係中4o既因式,餘式定理教的,
但是中4生應該唔識解,
因為去到e步,
要代一d數入去試,
分別係y=(1,1/2,1/5,1/10)正負都可代,共8個值,
但代哂全部都唔等於0,
所以,這題係冇一個有理數o既解(即係d小數好長好長,直到永遠),
但係可以有real solution(實數),
真係要解的話,
要用中7 applied maths教o既numerical method.

本帖最近評分記錄
賤熊`L   2007-5-20 02:01 AM  代幣  +1   解答到樓主所問的問題

love me if u CAN
I-See Forum @ All rights reserved.
頂部
θαβ
中級會員

會員編號 292936
精華 0
積分 797
帖子 375
威望 0 點
I-See幣 13584 錢
GAME幣 100 個
MSN宣傳 0 次
性別  男
配偶 未婚
閱讀權限 50
註冊 2007-3-22
註冊天數 6257
來自 數字星球
狀態 離線
  只顯示 θαβ 的帖子

QUOTE:
原帖由 kwanchikit 於 2007-4-27 10:43 發表
上面o既方法幾特別但我未睇哂,
其實上面個方法太煩....
我讀緊大學,
首先x唔=-1,
全條識乘x+1的3次方,
                (x+1)^2+(x+1)+1=10(x+1)^3
10(x+1)^3-(x+1)^2-(x+1)-1=0
設y=x+1(方面自己睇,唔黎成 ...

哇...""咁麻煩ge....咁我大約明你up乜= =""唔該晒

頂部
載入中 ...
 發新回覆
發新主題 發新投票

載入中 ...