加入我的最愛  |   設定為首頁  |   圖片上載  論壇音樂模式    非音樂模式   

I-See 論壇

I-See 論壇 註冊 登錄 會員 勳章中心 MSN宣傳系統 虛擬形象 音樂盒中心 隨機圖片中心 Flash 遊戲 會員相冊 新手手冊 娛樂設施 幫助 簡體中文 界面風格

發新回覆
發新主題 發新投票
標題: 有歷史評論題,希望各位達人幫幫手!
載入中 ...
Suzan
初生嬰兒

會員編號 70509
精華 0
積分 399
帖子 28
威望 0 點
I-See幣 11119 錢
GAME幣 100 個
MSN宣傳 0 次
性別  女
配偶 未婚
閱讀權限 40
註冊 2005-11-11
註冊天數 6741
來自 HK
狀態 離線
  只顯示 Suzan 的帖子
有歷史評論題,希望各位達人幫幫手!

尊王攘夷”這口號為何出現在德川晚期?該口號在什麼程度上於明治政府的政策中得到反映?(98)  

希望各位俾D意見,請各位達人幫幫手! Thxxxxxx......

I-See Forum @ All rights reserved.
頂部
yungforever
嬰兒上路

會員編號 392934
精華 0
積分 519
帖子 76
威望 0 點
I-See幣 12999 錢
GAME幣 206 個
MSN宣傳 0 次
性別  女
配偶 未婚
閱讀權限 50
註冊 2007-12-12
註冊天數 5981
狀態 離線
  只顯示 yungforever 的帖子

QUOTE:
原帖由 ykhui14123 於 2007-12-31 10:26 PM 發表 遊客無法瀏覽此圖片或下載點,請先註冊或登入會員。
我都看唔明尊王攘夷”句話-3-

>_<你連尊王攘夷都未聽過..
中一上學期教...
唔過條評論題我就唔識喇
我f.1.....................

I loveU!!主..
I-See Forum @ All rights reserved.
頂部
Suzan
初生嬰兒

會員編號 70509
精華 0
積分 399
帖子 28
威望 0 點
GAME幣 100 個
MSN宣傳 0 次
性別  女
配偶 未婚
閱讀權限 40
註冊天數 6741
來自 HK
狀態 離線
哦....

唔知仲有冇人識呢?

頂部
Suzan
初生嬰兒

會員編號 70509
精華 0
積分 399
帖子 28
威望 0 點
GAME幣 100 個
MSN宣傳 0 次
性別  女
配偶 未婚
閱讀權限 40
註冊天數 6741
來自 HK
狀態 離線
嘿!謝謝回應

希望路過的人都來幫一幫我☆★ THX!

頂部
♀滿月§天使♀
高級會員
~~金月夜與蘇佑慧~~

會員編號 205551
精華 0
積分 2043
帖子 557
威望 0 點
I-See幣 12810 錢
GAME幣 360 個
MSN宣傳 0 次
性別  女
配偶 未婚
閱讀權限 60
註冊 2006-8-26
註冊天數 6453
來自 天使街23號
狀態 離線
我有啲資料,唔知幫唔幫到你呢?

征韓論(せいかんろん),在日本幕末至明治初期,當時留守政府的首腦(未有隨岩倉使節團出訪歐美的維新領袖),如西鄉隆盛(西鄉本身並非主張對韓出兵,而是自己作為使節出使韓國,勸其開國,也稱遣韓論)、板垣退助、江藤新平、後藤象二郎、副島種臣等,主張以武力迫使朝鮮開國。

江戶時代後期,從國學及水戶學的一部分與吉田松蔭的觀點來看,他們提倡古事記.日本書紀所記述的:古代日本擁有朝鮮半島的支配權,並把這些觀點納入尊王攘夷運動的政治主張。

明治維新後,日本籍政府新成立向朝鮮提出建交但被拒絕,於是國內的征韓論沸騰起來。1873年8月,雖然政府已決定派出西鄉作為往朝鮮的使節,卻被同年9月歸國岩倉使節團的大久保利通、岩倉具視及木戶孝允以時機尚早為由反對。同年10月遣使韓國的決定被取消。結果西鄉、板垣等征韓派一同下野(引發起明治六年政變)。他們成為1874年的佐賀之亂至1877年的西南戰爭的士族不滿及自由民權運動的起點。

取自"http://zh.wikipedia.org/w/index.php?title=%E5%BE%81%E9%9F%93%E8%AB%96&variant=zh-tw"

頂部
綺琪
初生嬰兒

會員編號 391509
精華 0
積分 278
帖子 29
威望 0 點
I-See幣 11172 錢
GAME幣 100 個
MSN宣傳 0 次
性別  女
配偶 未婚
閱讀權限 40
註冊 2007-12-8
註冊天數 5984
狀態 離線
  只顯示 綺琪 的帖子
尊王攘夷唔係中史既咩`

頂部
醉月
初級會員

會員編號 396542
精華 0
積分 415
帖子 167
威望 0 點
I-See幣 10846 錢
GAME幣 100 個
MSN宣傳 0 次
性別  女
配偶 未婚
閱讀權限 40
註冊 2007-12-26
註冊天數 5967
狀態 離線
  只顯示 醉月 的帖子
系19世紀中葉德川幕府末年的日本西部長州藩提出的尊王攘夷運動...卻促使德川幕府倒台以及日皇重要掌權日皇名義上系元首...但系實權系大將軍度..至於到大將軍由盛轉衰...好多人都覺得應該由日皇重掌政權...至是就借左春秋時代我儒家思想...一方面希望幫日皇坐立威信..另一方面...抵禦各國入侵....最終推翻幕府...
所以呢個都算系日本政制改革上一個重要事件...呢件事對現今日本社會都有住好大影響...

希望幫到你啦^^

頂部
醉月
初級會員

會員編號 396542
精華 0
積分 415
帖子 167
威望 0 點
I-See幣 10846 錢
GAME幣 100 個
MSN宣傳 0 次
性別  女
配偶 未婚
閱讀權限 40
註冊 2007-12-26
註冊天數 5967
狀態 離線
  只顯示 醉月 的帖子

QUOTE:
原帖由 綺琪 於 2008-1-2 09:37 PM 發表 遊客無法瀏覽此圖片或下載點,請先註冊或登入會員。
尊王攘夷唔係中史既咩`

系咖...不過日本人借左呢個理念去幫日皇姐

頂部
載入中 ...
 發新回覆
發新主題 發新投票

載入中 ...