加入我的最愛  |   設定為首頁  |   圖片上載  論壇音樂模式    非音樂模式   

I-See 論壇

I-See 論壇 註冊 登錄 會員 勳章中心 MSN宣傳系統 虛擬形象 音樂盒中心 隨機圖片中心 Flash 遊戲 會員相冊 新手手冊 娛樂設施 幫助 簡體中文 界面風格

發新回覆
發新主題 發新投票
標題: 提交你對i-see的寶貴意見(更新)
載入中 ...
金惠恩
吹水學徒
★- 1m YaN

榮譽勳章
 勳章名稱:I-See一年章
勳章介紹:註冊天數滿365天    勳章名稱:I-See兩年章
勳章介紹:註冊天數滿730天    勳章名稱:I-See認證章
勳章介紹:參與自貼驗證活動  

會員編號 382751
精華 0
積分 3168
帖子 1953
威望 0 點
I-See幣 29591 錢
GAME幣 290 個
MSN宣傳 9 次
性別  女
配偶 未婚
閱讀權限 60
註冊 2007-10-30
註冊天數 5994
來自 英國
狀態 離線
  只顯示 金惠恩 的帖子
1)功能,系統
如果有紅包功能會好D, 咁每一日都可以去攞$10呀,
同埋勳章可以加多D, 我見過有DFORUM用錢泥買勳章,
出多D勳章比會員去買.
2)管理政策
OK! 呢個冇咩問題,
不過有D CCCCC既留言我見到版主冇-分,
3)管理人手
我覺得要多D, 有好多版都冇版主,
咁D會員就會冇人管, 就會灌水...
4)活動/其他...
搞多D活動 咁D會員就會多D發帖,
好似D加分活動咁,
可以係自帖個到搞多D,
因為自帖有好多人去,
咁可以熱鬧D :]

希望我既意見有用 :]

本帖最近評分記錄
19.   2010-4-6 09:27 PM  I-See幣  +550   
19.   2010-4-6 09:27 PM  代幣  +60   

偷圖包生仔冇屎忽!!
金厲旭永遠是愛 <3

I-See Forum @ All rights reserved.
頂部
真龍王無雙
初生嬰兒

會員編號 142316
精華 0
積分 325
帖子 3
威望 0 點
I-See幣 11197 錢
GAME幣 100 個
MSN宣傳 0 次
性別  男
配偶 未婚
閱讀權限 40
註冊 2006-3-24
註冊天數 6579
狀態 離線
  只顯示 真龍王無雙 的帖子
1)功能,系統
建議加入論壇插件
2)管理政策
自由放任政策
3)管理人手
建議叫多d元老返黎做版主
4)活動/其他...
搞聖誕活動

本帖最近評分記錄
19.   2010-4-6 09:27 PM  I-See幣  +300   
19.   2010-4-6 09:27 PM  代幣  +30   
I-See Forum @ All rights reserved.
頂部
vbn78902
初生嬰兒

會員編號 460120
精華 0
積分 56
帖子 11
威望 0 點
I-See幣 7481 錢
GAME幣 100 個
MSN宣傳 3 次
性別  女
配偶 未婚
閱讀權限 40
註冊 2010-2-19
註冊天數 5151
狀態 離線
  只顯示 vbn78902 的帖子
2)管理政策
可以規定不可以打注音文&火星文嗎OAO (激動!!
我看的眼睛好痛(個人感覺啦~
PS:顏文字可以啦XD
4)活動/其他...
論壇任務~~
每日簽到
簽到的隨機給予獎勵
(不知道以上有沒有0.0我新加入的((光速逃

本帖最近評分記錄
19.   2010-4-6 09:27 PM  I-See幣  +300   
19.   2010-4-6 09:27 PM  代幣  +30   
頂部
Miragechow
嬰兒上路

會員編號 460958
精華 0
積分 152
帖子 79
威望 0 點
I-See幣 8065 錢
GAME幣 120 個
MSN宣傳 0 次
性別  男
配偶 未婚
閱讀權限 40
註冊 2010-3-4
註冊天數 5138
來自 黑暗
狀態 離線
  只顯示 Miragechow 的帖子
1)功能,系統
針對最近本人發起想辦法promote的方案。
forum是有資料提供的用途。
本人認為應廢除or減少使用搜索的扣分制。
扣分制有礙user們資料「搜索」功能的意欲。
就近十年的電腦internet發展,
「搜索」功能是佔一重要席位的資料尋找工具。
如果forum持著有阻礙「搜索」功能的制度。
對forum發展不利<---
我覺得真的不方便喎
我是一個forum玩手,也是第一次看到有forum search都扣到好金。
如果問題是不想i-see幣沒用。
我好認為
1.--->銀行有用i-see幣 or game幣 換 積分 的制度呢?
or
2.--->會唔會考慮下一d活動以用花費。
or
3.--->有d forum會以 幣作下載東西之用。
or
4.--->應下時下排名風氣,加一個i-see排名呢?
上述方法來使用i-see幣是不是足以代了「search」工具的支付呢?

4)活動/其他...
(prmote)
我覺得有必要的。
因為我覺得icon的形象較女性化,而我認為中性化是比較好的。
對於DESIGN。我覺得可以比積分的為利益...
or開一個比賽。
去 I-See 論壇  » 論壇公告區 » 開一個 比賽的post 。
上為在下的意見。

另外是solution。
打個比喻。
forum的問題是營運問題,
客人的反映雖然是個人主觀的問題,
不過這也是一種feedback,也部分正比於是本質的問題。
本質方案:---->PROMOTE
1.包裝[外表的吸引]
.e.g. icon
我嘗試以一個心理學的報告作大家參考:
Chan, M.M. and Kane-Martinelli, C., 顏色在預期口味強度與食物接受度上對青年的影響。美國飲食協會期刊97:657-659, 1997.
以青年為測試對象。用清雞湯(三度黃色)與巧克力布丁(三度褐色)為測試項目。清湯用來測試整體味道,雞味,鹹味與外觀;布丁則用來測試整體味道,甜度與外觀。
青年人認為標準清雞湯的鮮明顏色比無色或濃色的風味好。
至於外觀,他們認為標準與濃色雞湯以及布丁,都比無色或濃色的樣品還受歡迎。
所以,明亮、鮮艷的顏色比灰暗的顏色受人歡迎。

不同的顏色可以產生不同的心理作用。從細節上來說這些感受每個人都各不相同,但總的來說即使是來自不同文化的人也往往有同樣的感受。比如紅色使人心情激動,藍色使人安靜。對藝術家、建築師、服裝設計師和廣告製作者等來說顏色的心理作用是非常重要的。
--->鮮暖色+減少朦朧效果

2.內容[有沒有hot的topic]
可以加入更多topic,如下載區,怪論區....等等

3.針對的目的[是想私下的or大眾化]
a.私下的:
    i-see forum指是提供一範圍的資料,供對範疇有興趣的人士,但要考慮賣點的效果。
    而現在的賣點是-->頭像製作,圖片製作,會員自貼
b.大眾化:
    打個比喻,eyny forum前身是心情車站,是chatting room,自貼為主的地方。
    後改了為資料化為主的forum,下載區吸引大量客源。

本帖最近評分記錄
19.   2010-4-6 09:28 PM  代幣  +90   
19.   2010-4-6 09:28 PM  I-See幣  +1000   

LOST IN MIDDLE-WORLD
頂部
傻小華
初生嬰兒

會員編號 465261
精華 0
積分 9
帖子 4
威望 0 點
I-See幣 7006 錢
GAME幣 100 個
MSN宣傳 0 次
性別  男
配偶 未婚
閱讀權限 30
註冊 2010-5-2
註冊天數 5079
狀態 離線
  只顯示 傻小華 的帖子
我覺得應該搞個聯盟論壇
我以前都招聯盟論壇引左好多D人
做會員

頂部
山卡啦baby`3` (沙律a0a)
吹水之臣

榮譽勳章
 勳章名稱:MSN宣傳大使
勳章介紹:MSN宣傳達500或以上    勳章名稱:I-See一年章
勳章介紹:註冊天數滿365天    勳章名稱:口水第三名
勳章介紹:口水第三名    勳章名稱:I-See認證章
勳章介紹:參與自貼驗證活動    勳章名稱:I-See兩年章
勳章介紹:註冊天數滿730天  

會員編號 445140
精華 2
積分 30735
帖子 13737
威望 3 點
I-See幣 227853 錢
GAME幣 2284 個
MSN宣傳 2550 次
性別  男
配偶 SECRET``
閱讀權限 120
註冊 2009-7-2
註冊天數 5383
來自 媽咪個大肚腩:)
狀態 離線
1)功能,系統
可以定期再搞D isee既風格比賽.
好似之前有幾位人兄講過.有d風格太女性化.
男仔未必中意.
再者搞下比賽都可以增加人流.

2)管理政策
盡可能將d太耐既PO擺落舊主題.
太多舊既主題吾好. 要俾多d新既野出尼先得架嘛.
另外. 見近排有d會員成日不滿自己既po俾人del/自己俾扣分.
之後串總版主. 我覺得系e方面有需要檢討.
例如有不滿又吾去投訴區投訴.淨系掛住串版主既話扣分等等.

3)管理人手
仲有好多區系冇版主.
雖然你之前講過可能有d區人流吾多.
吾太需要版主.
就系因為人流吾多所以先要版主幫手增加番人流.
其實我覺得可以推薦人去做版主.
因為有d人成日系果個區發帖. 系每日如是.
證明佢系好中意果區既野. 但果區既人流又吾多.
可以推薦佢做版主. 叫佢搞下d活動增加番d人流.

4)活動/其他...
我認為網聚應該定時搞.
例如暑假+xmas+新年等等.
增加isee會員之間既感情. 更可以搵5-8個人專系做搞手.
等佢地可以定時搞meeting. 加多個網聚區.
如果有人要搞meeting可以系果個區發言.吾洗成日系吹水區入面.
另外. 的的之前話過搞個口水大激鬥. 鬥回帖/發帖量多之類既比賽.
我覺得可行. 因為甘樣可以增加人流.
所以希望快D搞到e個活動.

希望意見岩用咧. 謝.

本帖最近評分記錄
小熱血   2010-8-28 01:33 PM  I-See幣  +1500   
小熱血   2010-8-28 01:33 PM  代幣  +150   

♥`ms.沙律:)
中意既可以add我咧.
MSN;;charlottechan931124@hotmail.com

招3台腥信仔啊!0.0
招家人啊!!XD
頂部
-Taenyk
吹水學徒

榮譽勳章
 勳章名稱:I-See一年章
勳章介紹:註冊天數滿365天    勳章名稱:I-See認證章
勳章介紹:參與自貼驗證活動  

會員編號 433943
精華 0
積分 4858
帖子 2178
威望 0 點
I-See幣 13961 錢
GAME幣 288 個
MSN宣傳 273 次
性別  男
配偶 未婚
閱讀權限 90
註冊 2009-3-17
註冊天數 5490
來自 少女時代<3
狀態 離線
  只顯示 -Taenyk 的帖子
1)功能,系統
應該睇下其他論壇(kyo 2000fun)有咩係i-see冇 再試下問下我地 睇下受唔受歡迎(因為i-see比其他論壇係少好多野-,-
可能可以增加番d人流 同埋 有好多區都係冇人開p0 有冇諗住刪區呢?
同埋遊戲個到得閒去更新下-,- 好悶

2)管理政策
...我冇咩意見 但係我想問 點解d人咁快做到壇主/版主/分區版主既-,-(有時d人扣人分唔打原因 係有時姐!

3)管理人手
其實係唔夠 來來去去都係個幾個-,- 有冇諗住去開個p0 搵d人做..

4)活動/其他...
0k啦 山卡啦佢地會去做 不過..次次都係要出街 搞次係i-see玩得唔得 例如.創作d符號個d囉-,-

小朋友意見 可無視(不過您一定會睇既

本帖最近評分記錄
小熱血   2010-8-28 01:34 PM  I-See幣  +1000   
小熱血   2010-8-28 01:34 PM  代幣  +100   
頂部
omaryo
初級會員

會員編號 471493
精華 0
積分 1673
帖子 250
威望 0 點
I-See幣 16871 錢
GAME幣 104 個
MSN宣傳 144 次
性別  女
配偶 未婚
閱讀權限 60
註冊 2010-8-15
註冊天數 4974
來自 第三世界
狀態 離線
  只顯示 omaryo 的帖子
1)功能,系統
   多d遊戲就最好啦-v-

2)管理政策
  多d開會傾下

3)管理人手
  我認為個個分流可以加多1~2個版主
  方便管理

4)活動/其他...
  可以加多D活動
  活動期限最好長d

頂部
于軒
初生嬰兒

會員編號 498380
精華 0
積分 10
帖子 8
威望 0 點
I-See幣 250 錢
GAME幣 100 個
MSN宣傳 0 次
性別  女
配偶 未婚
閱讀權限 30
註冊 2013-3-17
註冊天數 4029
狀態 離線
  只顯示 于軒 的帖子
1)功能,系統
NO.1 論壇版面介面過於老舊 換換新的版面
NO.2 多餘的功能 EX 音樂模式.虛擬形象.隨機附件中心
NO.3 論壇色彩不夠鮮明 就像蒙上一層陰影
NO.4 LOGO換新
2)管理政策
   人氣問題

3)管理人手
   還不缺

4)活動/其他...
   無

頂部
silver_hit
嬰兒上路

會員編號 489271
精華 0
積分 69
帖子 65
威望 0 點
I-See幣 545 錢
GAME幣 100 個
MSN宣傳 0 次
性別  男
配偶 未婚
閱讀權限 40
註冊 2012-1-18
註冊天數 4453
狀態 離線
  只顯示 silver_hit 的帖子
1)功能,系統
算幾好,係全部得花花背景

2)管理政策
得番幾丁友

3)管理人手
現在已經一日唔到10個人上依度

4)活動/其他...
全過期

頂部
載入中 ...
 發新回覆
發新主題 發新投票

載入中 ...