加入我的最愛  |   設定為首頁  |   圖片上載  論壇音樂模式    非音樂模式   

I-See 論壇

I-See 論壇 註冊 登錄 會員 勳章中心 MSN宣傳系統 虛擬形象 音樂盒中心 隨機圖片中心 Flash 遊戲 會員相冊 新手手冊 娛樂設施 幫助 簡體中文 界面風格

發新回覆
發新主題 發新投票
標題: 口哨理論and小弟口哨片(理論更新至word版同power point版)
載入中 ...
kinnis2
初生嬰兒

會員編號 437536
精華 0
積分 159
帖子 6
威望 0 點
I-See幣 8521 錢
GAME幣 100 個
MSN宣傳 0 次
性別  男
配偶 未婚
閱讀權限 40
註冊 2009-4-18
註冊天數 5480
狀態 離線
  只顯示 kinnis2 的帖子
口哨理論and小弟口哨片(理論更新至word版同power point版)

小弟的作品
遊客無法瀏覽此圖片或下載點,請先註冊或登入會員。
得5首,唔係好多,因為諗唔到有咩歌吹...
一齊傾下有咩好吹?!
如果有人有興趣交流口哨心得,可以pm小弟~
==============我是分隔線=============
講少少口哨嘅理論啦...
吹得到好嘅口哨係好難嫁,唔係一朝一日就可以吹得好
更加唔係你地想像中甘...有咩秘訣/特別方法...
我地可以吹得出口哨,係靠口腔肌肉協調
而點解有人吹唔響呢?!就係因為佢地個口腔肌肉未能夠協調到
甘點先協調到呀?!方法得一個...就係飲水,吹多d
當你吹得多嘅時候,甘口腔肌肉會產生變化,會令到更容易達至協調
簡單d講,即係成日吹到啦...
吹到有口哨聲,唔好開心住...呢個時候,小弟極力建議你吹長音
因為基本功係好重要嫁,吹得多d長音,呢樣野係可以改善音穩
當你音夠穩,你再試下比多d氣吹,要注意...多d氣吹唔代表真係會大聲d...
要留意,所有大聲都係靠共鳴,唱歌都係,個共嗚位要自己吹多d先搵到...
假設你又做完前面個兩樣啦~
你可以試下轉音啦喎,轉音係用條利上下撥,振音就係打快撥嘅頻率
我知甘係好抽象...所以有個練習方法...唔知得唔得...
做吹口哨咀型,唔好吹口哨,而係要你吹風聲,風聲都係有微弱嘅聲音,你就用呢d聲音慢慢轉音,試下轉音,甚至可以試下吹首歌
當你又掌握左轉音技巧,你就可以用口哨去吹下啦~
吹首歌啦,可能你會發覺音準上有問題...甘你就要吹多d音階啦
即係do ri me fa so個d,都係吹長音,我諗又有d人會聽唔到自己岩唔岩音,有無錯左音準
所以比條link你地,係網上鋼琴:遊客無法瀏覽此圖片或下載點,請先註冊或登入會員。
可以上去自己一邊吹,一邊"彈"
甘就應該唔會錯嫁啦...(我諗...)
到最後你做曬所有野之後呢...你就可以吹到一首有一般水平嘅口哨啦~
另外想講多少少...其實唱歌同吹口哨係有關係嫁...
例如,你唱歌音唔準,吹口哨都唔會準,因為口哨係無特定制式嘅樂器,係因人而變
連你唱歌嘅風格都會套同到口哨上...
講個好消息比大家聽,吹到一般水平嘅口哨,平均只係需要3個月~
係咪好快呢?!

word版:遊客無法瀏覽此圖片或下載點,請先註冊或登入會員。

power point版:遊客無法瀏覽此圖片或下載點,請先註冊或登入會員。

I-See Forum @ All rights reserved.
頂部
啊king
吹水學徒

榮譽勳章
 勳章名稱:I-See一年章
勳章介紹:註冊天數滿365天    勳章名稱:I-See兩年章
勳章介紹:註冊天數滿730天  

會員編號 378961
精華 0
積分 2501
帖子 1726
威望 0 點
I-See幣 23827 錢
GAME幣 97905 個
MSN宣傳 0 次
性別  男
配偶 未婚
閱讀權限 60
註冊 2007-10-13
註冊天數 6033
來自 元朗
狀態 離線
  只顯示 啊king 的帖子
我依然係吹唔到...

I-See Forum @ All rights reserved.
頂部
kinnis2
初生嬰兒

會員編號 437536
精華 0
積分 159
帖子 6
威望 0 點
GAME幣 100 個
MSN宣傳 0 次
性別  男
配偶 未婚
閱讀權限 40
註冊天數 5480
狀態 離線
呢篇野...我係少左d野無打到...(完整版睇個兩個文件,自己打嫁...)
之前咪講過吹口哨唔係一朝一夕嘅事...
無可能一吹就吹到嫁...
你睇左前面講點樣吹口哨就知點解我會甘講==

頂部
Gloria
吹水學徒
櫻櫻櫻櫻櫻櫻櫻櫻_’’

榮譽勳章
勳章介紹:註冊天數滿365天    勳章名稱:I-See兩年章

會員編號 1622
精華 5
積分 8004
帖子 1353
威望 4 點
I-See幣 60338 錢
GAME幣 822 個
MSN宣傳 0 次
性別  女
配偶 未婚
閱讀權限 100
註冊 2005-1-12
註冊天數 7038
來自 我又回來了”
狀態 離線
你個口哨理論好正,,我都識吹歌
可以吹成首,,我都唔知點解識吹
可能係天生!!
下次試下RAP!!!!

頂部
啊king
吹水學徒

榮譽勳章

會員編號 378961
精華 0
積分 2501
帖子 1726
威望 0 點
I-See幣 23827 錢
GAME幣 97905 個
MSN宣傳 0 次
性別  男
配偶 未婚
閱讀權限 60
註冊 2007-10-13
註冊天數 6033
來自 元朗
狀態 離線
  只顯示 啊king 的帖子
找人教下我吹....唔好話吹歌
發音都發唔到咁

頂部
kinnis2
初生嬰兒

會員編號 437536
精華 0
積分 159
帖子 6
威望 0 點
GAME幣 100 個
MSN宣傳 0 次
性別  男
配偶 未婚
閱讀權限 40
註冊天數 5480
狀態 離線
好...如果真係想吹...
#4個位有無興趣交流下呢?
就add小弟msn啦...
makyankin@hotmail.com

頂部
Fiorentina
初級會員

會員編號 449917
精華 0
積分 222
帖子 137
威望 0 點
I-See幣 8335 錢
GAME幣 100 個
MSN宣傳 0 次
性別  男
配偶 未婚
閱讀權限 40
註冊 2009-8-25
註冊天數 5352
狀態 離線
  只顯示 Fiorentina 的帖子
好勁ah... 咁都得..

不過d 字太多果度冇睇..

頂部
載入中 ...
 發新回覆
發新主題 發新投票

載入中 ...